Hrníčková bábovka pro rybáře
Hrníčková bábovka pro rybáře - neobsahuje ryby
Ingredience:
- 1 hrníček (250 ml) hladké mouky
- 1 hrníček cukru
- 1 hrníček mléka
- 0,5 hrníčku oleje (slunečnicového nebo jiného rostlinného)
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- Špetka soli
- 0,5 hrníčku kakaa (pro dvoubarevnou variantu)
- 0,5 hrníčku nasekaných ořechů (např. vlašských nebo lískových, volitelné)
- Cukrová poleva nebo práškový cukr na posypání (volitelné)
Postup:
- Příprava těsta: V míse smíchejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Šlehejte, dokud směs nezačne blednout a pěnit. Přidejte olej a mléko a důkladně promíchejte.
- Sypké ingredience: V jiné míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, kakao a špetku soli. Poté postupně přidávejte sypkou směs do mokré směsi, dokud se nevytvoří hladké těsto.
- Přidání ořechů: Pokud používáte ořechy, nasekejte je na menší kousky a přidejte je do těsta.
- Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou bábovkovou formu. Nalijte do ní těsto.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě asi 40-50 minut, nebo dokud není bábovka propečená (zkontrolujte špejlí – měla by vyjít suchá).
- Chlazení a podávání: Po upečení nechte bábovku vychladnout ve formě asi 10 minut, poté ji opatrně vyjměte a nechte úplně vychladnout na mřížce. Před podáváním můžete bábovku posypat práškovým cukrem nebo přelít cukrovou polevou.
Tip: Hrníčková bábovka je skvělá na svačinu k vodě! 🍰🎣
Dobrou chuť a šťastné úlovky!